Paella menua
Ezertaz arduratu nahi ez baduzue, eskaintzen dizuegu: paella, hasierakoak, edaria, ogia eta postrea
1. Aukeratu paella bat
Aukeratu gure paella eta arrozen artean: tradizionalak, marinelak, begetarianoak... denak momentuan prestatuak eta Euskal Herriko osagaiekin
Valentziako paella
Valentziako l'Horta-ko errezeta tipikoa. Oilaskoa, untxia, leka, garrofoia, tomatea, piperrauts gozo ketua, azafraia, ñora, oliba-olio birjina estra, Añanako gatza eta erromero ukitu bat. Eta sokarrat puntu bat, noski!
Valentziako paella
Paella valentziarra nekazariek egiten zuten plater bat zen, zeuden osagai freskoekin. Hori bezain sinplea. Euskal metalurgia arinaren garapenak zartagin biribila heldulekuekin zabaltzen lagundu zuen (valentzieraz, "paella" edo "caldero"). Gaur egun, osagai batzuk pixka bat aldatzen dira eremuka, Wikipaellak adierazten duen bezala, baina bat datoz oliba-olio birjina estra, ura, arroza, azafraia, untxia, garrofoia, leka berde laua, oilaskoa, gatza eta tomatea. Guk erromero, piperrauts eta ñora ukitu bat gehitu diogu. Salda zuzenean egingo dugu paellan, osagaien sofrituarekin. Dastatu ezazue nahi duzuen bezala, baina Valentzian ohikoa da koilara erabiltzea eta paellatik zuzenean jatea!
Alacanteko paella
Alacanten, zapore handiko haragi-arroza prestatzen da: untxia, txerri-saiheskiak, garbantzuak, barraskiloak, piper gorria, baratxuri samurrak, tomatea, ñora, piperrauts gozo ketua, azafraia, oliba-olio birjina estra eta Añanako gatza
Alacanteko paella
Paellaren bariazio bat da, Alacanten antzera. Txerri-saihetsek oso ukitu berezi eta zaporetsua ematen dute, barraskiloek eta piper gorriak bezala. Badakigu ez zaizkiola barraskiloak gustatzen... zure kasuan, ez botatzeko eska diezagukezu!
Arròs a banda (+allioli)
Itsas arrozik ezagunena eta jatorriz Alacanteko kostaldekoa. Aldez aurretik, arrain-salda handia prestatzen dugu, eta, ondoren, arroza "bandan" (aparte) zerbitzatzen dugu, sepia, txipiroi edo txipiroiarekin eta otarrainxkekin. Tomatea, ñora, tipula, baratxuriak, piperrauts gozo ketua, azafraia, oliba-olio birjina estra eta Añanako gatza ere baditu. Etxeko allioliarekin zerbitzatu genuen
Arròs a banda (+allioli)
Arròs a banda jatorriz Déniakoa da, Marina Alta-ko hiriburukoa. Izenak badu azalpen bat: arrantza-txalupek arrain txikia, apurtua eta/edo arantza handikoa baliatzen zuten zapore handiko salda egiteko. Salda horrekin, bi plater egiten zituzten: bata arrozezkoa eta bestea "a banda" (aparte), hau da, arrain xehatua eta allioliz lagundua. Gakoa salda da. Asmatze segurua!
Fideuà
Marinelen bandarako arrozen bertsio bat da, baina 4. fideoekin. Arrain-saldari sepia, txipiroia, tomatea, baratxuria, tipula, piperrauts gozo ketua, ñora, azafraia, oliba-olio birjina estra eta Añanako gatza gehitzen dizkiogu. Gainetik, otarrainxkak eta zigalak
Fideuà
Fideuaren jatorria Gandia da, Saforreko hiriburua. Esaten denez, arrantzale batzuk paella ezagunaren alternatiba baten bila zebiltzan, eta saldari pasta botatzea erabaki zuten, arrozaren ordez. Hori bai, paella batean ere prestatzen da. Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) delakoaren arabera, platerari "fideuada" esaten zaio, baina gaur egun gehiago ezagutzen da lagunarteko aldaeragatik, "fideuà"
Arròs negre (+allioli)
Txipiroiaren tintak kolore ilun bereizgarri hori ematen du. Arrain-salda arroz sepia, txipiroia, tipula, baratxuri samurrak, baratxuriak, tomatea, piperrauts gozo ketua, azafraia, ñora, oliba-olio birjina estra eta Añanako gatza dituen arrozari gehituko diogu. Etxeko allioliarekin zerbitzen dugu
Arròs negre (+allioli)
Ez dakigu zehazki zein den arroz honen jatorria, txipiroiaren tintaren kolore beltza hartzen baitu, baina oso ezaguna da Valentziako kostaldean. Platerari zapore handirik ematen ez badio ere, krematsua eta goxoa da.
Paella beganoa
Begetariano eta beganoentzako aukera ezin hobea (eta barazkiak maite dituztenentzat!). Sasoiko barazkiak daramatza, tomateaz gain, piperrauts gozo ketua, ñora, azafraia, oliba-olio birjina estra eta Añanako gatza
Paella beganoa
Taldean arrainik edo haragirik jaten ez duten pertsonak badaude edo bertsio arinagoa probatu nahi baduzue, paella beganoak ere prestatzen ditugu. Tresna desberdinekin eta paella valentziar tradizionalaren urratsei jarraituz prestatzen ditugu: salda ontzi berean egiten da, barazkien sofrituarekin. Osagaiak aldatu egiten dira denboraldiaren arabera, Ordiziako Azokako ekoiztetxeei erosten dizkiegulako zuzenean
2. Osagarriak (aukerakoa)
Hasierakoak, edaria, ogia eta/edo etxeko postrea gehi diezaiokezu paellari
Hasierakoak
Bazkaria osatzeko, entsalada eskaintzen dugu denboraldiko osagaiekin, pa amb tomaca, txistorra eta gildak
Entrantes
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Edaria
Euskal Herriko edaria zerbitza dezakegu: Basabe (Lazkao) garagardo artisaua, Egiarte (Lakar) ardo ekologikoa, Oiharte (Zerain) sagardo ekologikoa edo bertako edo bertako produktoreren bateko sagar zukua
Edaria
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Ogia
País Valencianean paella ez da ogiarekin jaten. Baina ulertzen dugu Euskal Herrian sakratua dela zati bat eskuan izatea. Arroza ogiarekin lagundu nahi baduzu, eskaeran gehitu dezakezu
Ogia
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Postrea
Paellak eta arrozak egiten ditugu, ez gara postretan adituak. Etxeko arrautza-flana edo limoi-sorbetea egin dezakegu (mahaikide kopuruaren arabera), baita tokiko ekoizleei erositako beste batzuk ere: gazta, jogurt naturala eta sasoiko fruta
Postrea
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Paella bat bakarrik eskatu nahi duzu?
Aukeratu gustukoena
Badakizu zer paella nahi duzun, zuzenean enkargatu dezakezu beste ezertaz arduratu gabe. Ez da menu osoa behar, ez sartu-irtenak, ez postreak: nahi duzun paella bakarrik, momentuan Euskal Herriko osagaiekin eta Valentziako benetako zaporearekin prestatua
Bertako paellak
Valentziako zaporea, Euskal Herriko osagaiak
Prestatzen ditugun paella eta arrozek arima eta jakintza mediterraneoa dute, baina osagaiak Euskal Herrikoak dira. Hurbiltasuneko produktuak erabiltzea freskotasunaren eta kalitatearen sinonimoa da, baina elikadura-burujabetzaren aldeko apustu politikoa ere bada, gure tokiko ekoizpen-etxeei laguntzeko, eta, krisi klimatikoaren aurrean, kontsumo jasangarriagoa eta arduratsuagoa egiteko
Horrela dira gure paellak
Zein nahiago duzu?
Zer behar dugu sukaldatzeko?
Hurbileko ur-hartune bat behar dugu janaria prestatzeko, garbitzeko eta dena zegoen bezala uzteko. Txorrota, iturria, mahuka eta abar nahikoa da!
Leku aireztatu eta lau bat behar dugu tripodea, sua eta paella muntatzeko. Gainera, estalita eta babestuta egon behar du, haizeak sua ez itzaltzeko eta euriak arroz lehor bat saldatsu ez bihurtzeko!
Ohiko galderak
Hauek dira gehien egiten dizkiguten galderak
Gutxienez 10 lagunentzako paellak egiten ditugu. Dena den, gutxiago bazarete eta paellaren bila lokalera etorri eta bueltan ekartzen baduzue, hitz egin dezakegu!
Lokalean jaso eta dagoeneko eginda eramateko, gehienez 45 pertsona behar dira (paella metro bateko diametrokoa da). Gunean sukaldatzea nahi baduzue, gure maximoa 230 pertsona dira.
Elikagai fresko eta lokalekin lan egiten dugu, ez ditugu produktu izoztuak erabiltzen. Horregatik, gutxienez 5 eguneko aurrerapena behar dugu gure produkzio-etxeei konfiantzazko eskaera egiteko.
"Paella" atalean dauzkagun guztiak ikus ditzakezue. Eta hemen alergenoen karta. Gainera, kartaz kanpoko beste batzuk ere baditugu denboraldian eta egoera berezietarako (neguko paella, arroz melosoa abakandoarekin...). Gehiago nahi baduzue, galde iezaguzue!
Bai, 45 pertsona arteko paella eraman dezakegu etxera. Baina arroza pasatu egiten da! Egoera ezin hobean jan dezazuen, Zaldibiatik gehienez 10 minutura hurbilduko dugu autoz (aparteko bat kobratuko da). Urrutiago bazaudete, onena lekuan bertan prestatzea da.
Euskal Herri osoan zehar ibili ginen. Kilometrajearen arabera aparteko bat kobratuko da.
Bai, paella edo arroza prestatzeko behar den guztia daramagu: butano-bonbonak, suak, sukaldeko tresnak eta, jakina, paella (ontzia). Hondakinak kudeatzeko sistema publikoetako edalontziak, platerak eta mahai-tresnak lortzea gomendatzen dugu; ezin bada, guk eman dezakegu estra baten truke.
Gutxi eskatzen dugu! Funtsean, ur-hargune hurbil bat, janaria prestatzeko eta garbitzeko (txorrota bat, iturri bat, mahuka bat, etab. zerbitzatzen du); eta tripodea, sua eta paella muntatzeko egokitutako espazio bat, aireztatua eta laua, haizearen eta euriaren aurrean estalita eta babestuta egongo dena.
Hondakinak kudeatzeko sistema publikoen edalontzi, plater eta mahai-tresna berrerabilgarriak lortzea gomendatzen dugu. Ezin bada, guk eman dezakegu, gehigarri baten truke.
Prezio osoaren % 20 aurreratzea eskatzen dizuegu.
Legearen arabera lan egiten dugu, TicketBAI-rekin. Baina nahiago dugu bankua gure lanaren zati batekin ez geratzea, horregatik ez dugu STrik eta ez dugu txartelarekin ordaintzea onartzen. Bizum bidez ordain diezagukezu.
Orri nagusian, behealdean, paella enkargatzeko formulario bat ikusiko duzue. Gurekin zuzenean harremanetan jartzea nahiago baduzue, hemen egin dezakezue:
Telefonoa, WhatsApp eta Telegram: 600564573/646111700
Instagram: @valentziarrak
Posta elektronikoa: valentziarrak@gmail.com
Bai. Barazki-paellak egiten ditugu, erabat egokiak direnak bai begetarianoentzat bai beganoentzat (ez dute haragirik, arrainik edo deribaturik). Barazki freskoak eta sasoikoak erabiltzen ditugu. Talde batean pertsona orojaleak eta begetarianoak/beganoak badaude, bi paella egin daitezke (tresna desberdinekin prestatuak).
Bai! Zorionez, ez du glutenik gure paella eta arrozetako osagaietako bakar bat ere. Nolanahi ere, batez ere ogia eskatzen badiguzue, eskertzen dizuegu taldean zeliakoren bat dagoen jakinaraztea, kutsadura gurutzaturik ez dagoela ziurtatzeko.
Eskatu gaur zure menua!
Zalantzarik baduzu edo informazio gehiago behar baduzu, gurekin harremanetan jar zaitezke hemen